Har ikke alle liv, også Osama Bin Ladens, en egenverdi?

Jeg synes det er så sykt skremmende hvordan ”verden” har reagert på nyhetene om drapet på Osama Bin Laden. Skal jeg dømme ut fra diverse Facebook-oppdateringer, nyhetsoverskrifter og offentlige uttalelser, ser det ut som om et absolutt flertall både i Norge og ellers, er for dødsstraff.

hateline-osama-dead-020511

Jeg vil absolutt ikke påstå at mannen ikke var en terrorist og forårsaket det at mange uskyldige liv har gått tapt. Jeg forsvarer ham ikke et sekund. Men jeg mener at dødsstraff hører middelalderen til, og at et moderne samfunn bør vite bedre.

Og ikke bare blir det akseptert at han har blitt drept, folk hyller staten som gjennomførte dette, og uttalelser som ”Rot in hell”, ”burn in hell” og så videre dukker opp i nyheter og sosiale medier. Det er faktisk en feiring av et dødsfall. Og det er helt uforståelig for meg at flertallet kan være så respektløst.

Jeg mener at livet i seg selv har en verdi, uansett hva en person har brukt det til. Det at USA ville ha denne mannen død er en ting, mange stater benytter jo fortsatt dødsstraff. Men det å feire dette i etterkant? Jeg klarer ikke å forstå det.

hateline-osama-dead

Nå sikter jeg selvsagt ikke til dem som har mistet noen kjære i for eksempel terrorangrepet 11. september 2001. Når noe slikt påvirker en selv så nært, så har jeg ingen forventninger til at folk skal tenke på samme måte som jeg gjør nå. Men det er jo tross alt en grunn til at vi ikke lar pårørende sette straffen når en kriminell handling er begått? Vi har uavhengige domstoler nettopp fordi folk flest ikke klarer å tenke klart og holde seg fornuftig og rettferdig i en slik situasjon. Hadde noe skjedd med for eksempel min nære familie så er jeg sikker på at jeg ville blitt veldig for dødsstraff jeg også. Men sånn fungerer systemet takk og lov ikke.

Og derfor er jeg veldig overrasket over at ”folk flest” reagerer på denne måten. Jeg har ikke sett noen som deler mine bekymringer angående dette, og det synes jeg er veldig skremmende. Er ikke et menneskeliv verdt mer enn dette, til tross for at denne situasjonen setter dette veldig på spissen?

Og hvis ikke, hvor går grensen for å bli behandlet som dette? Ved terrorangrep? Drap? Voldtekt? Vold?

Reklamer

Posted on mai 3, 2011, in 1 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 25 kommentarer.

 1. Osama Bin Laden endelig kom til vannet (… Arabiske bukt eller persiske bukt ) selv om kom han fra Mekka i Saudi-Arabia eller den muslimske verden.

  Joda alle er enten eller altså må en velge vannet eller jorden. Værsågod, velg!

  takk
  zohre

 2. Jeg er veldig enig med deg.

 3. Ja, reagerte akkurat som deg. Ikke at jeg ble sjokkert over alle overskriftene der ute, egentlig. Men var det ingen som tenkte to ganger før de skreiv det de skreiv?

  En annen ting er jo at styrkene fikk beskjed om å ta livet av han. Det er vel ingen som tviler på at han hadde gjort motstand og allikevel blitt drept pga. selvforsvar, så en slik ordre var vel egentlig unødvendig.

  Jeg ble ikke så veldig sjokkert over overskriftene fra diverse amerikanske tabloider, men jeg ble ganske overrasket over holdningene til folk/media her til lands..

 4. Du må huske på at han nå er i himmelen med 70 jomfruer og evig liv.

  I hvilket land skulle en hatt en rettsak? Han har drept flere muslimer enn ikke-muslimer så hans forhold til menneskeverd er lik null.

  En gruppe som er enig med deg er Amnesty International så du er i godt selskap selv om jeg åpenbart ikke er enig med deg.

  Ja, jeg tenkte faktisk på Amnesty da jeg skrev dette. Og ang. rettsaker og eventuell straff har jeg ikke tenkt til å spekulere, det toget har uansett gått. Det at USA tok livet av han er en ting, de gjennomfører jo faktisk dødsstraff. Men det er noe helt annet å feire i etterkant synes jeg.

 5. med tanke på hva denne mannen har gjort så er vel egentlig det og bli drept momentant en mild straff.

  Det kommer nok veldig an på hvem du spør..

 6. =) Nei!

 7. Osama bin Ladens død havner i konspiratorienes hender.
  Er han død, eller er han ikke?
  Ble han senket til havs, eller ikke?
  Vi vet ikke før vi får se bilder.

  Bilder beviser da ingen ting? Falske bilder har jo poppet opp allerede. Konspirasjonsteoristene vil tolke alt som de vil uansett.

 8. Vi er i krig med islamismen/islamofascismen/politisk islam. I krig er det av og til vanskelig å ta folk levende. Bedre å drepe dette onde vesenet enn å la det leve og fortsette sin ondskap. Jeg kan bare si at jeg håper på følgende: Hvis menneskers valg fører til at slike onde vesener får mulighet til å begå vold igjen, så håper jeg det rammer de menneskene som har bidratt eller deres nærmeste. Dette er for meg rettferdighet. Og så håper jeg selvsagt at det aldri skjer. Det er helt ok for meg at noen mennesker velger sin egen eller sin egen families undergang. Jeg vil bare ikke at de skal få velge min eller mine nærmestes undergang.

  Hvor trekker du grensa for «ondt vesen» da? Vold? Mord? Kommer det an på motivet? Det er mange gråsoner ute og går..

 9. Fantastisk! Endelig har de knerta monsteret.
  Bare i New York mistet 3000 uskyldige mennesker som mistet livet pga ham.
  Det er ikke noe bedre enn når drittsekker får som fortjent.

  Å jeg er så ïnnihelvete fornøyd!

 10. Hverken ayatolla Khomeini eller Osama Bin Laden klarte å samle muslimene eller hele verden mot USA selv om begge disse anvendte samme logikken altså den store satan.

  Men, ayatolla Khomeini har sin grav som den 13 imam noe som sunnimuslimer må velge mellom ayatolla Khomeini eller Osama Bin Laden vel, krigen er verre mellom muslimer enn mellom muslimer og vesten altså USA sitter nå tryggere.

  takk
  zohre

 11. Thomas Nilsen

  Rettigheter for alle. Alle liv er verdt noe. Tja, når noen utpeker seg til Gud og mener de har rett til å drepe alle, og faktisk dedikerer livet sitt til å spre hat og død så er det vel helt på sin plass å ta livet av dem. Det er jo en ironi her. Hadde dere eller foreldrene deres, søsknene deres, ektemaken deres, vennene deres, eller dere selv kommet innenfor hans rekkevidde hadde han slaktet dere ned uten å nøle. Selv om dere har disse politisk korrekte meningenene. OG han hadde jublet, feiret sin store modige seier og lagt ut massakren på internett for at alle skulle se.
  Dette er jo i ondskap (Ikke i reel makt) det samme som Hitler gjorde, men du synes vel ikke vi skal snakke vondt om eller hovere over hans død heller?

  Nei, jeg vil faktisk ikke hovere over Hitlers død, selv om hans handlinger har påvirket min nære familie. Som sagt så vil jeg ikke gå inn i hva slags straff Bin Laden gjorde seg fortjent til, det er det alt for sent til å diskutere. Og du sier at han hadde jublet, vil vi virkelig ned på hans nivå? Går det ikke an å heve seg over dette?

 12. Enig med at et et menneskeliv har en verdi. Men han har bedt om det selv! Dessuten, hvis dette hadde vert i Norge, og mannen skulle få livstidsdom. Jada, så måtte du og dine skattepenger betalt for det! Nei ellers takk, vil heller at de skattepengene skal gå til noe mer fornuftig. Så min mening at verden er bedre uten han.

  Hvis vi diskuterer dødsstraff og økonomi her, så kan jeg fortelle at det å dømme noen til døden koster samfunnet mer penger enn å for eksempel gi dem livstid i fengsel i USA.

  Men tilbake til poenget: Jeg uttaler meg ikke om hva slags straff mannen skulle fått, jeg mener bare at jeg synes det er skremmende at folk kan feire et menneskes død på denne måten. Særlig folk jeg tidligere så på som oppegående vesener.

 13. Sindre Rudshaug

  De som ønsker å holde liv i mordere kan jo betale for dem også, så får vi se om de fortsatt er like sterke i troen på verdien av et menneskeliv når de ikke lenger kan bruke andres penger til å betale, men må bruke sine egne. Det er så lett å preke moral når det ikke koster en selv noe.

  Som nevnt i forrige kommentar så synes jeg ikke økonomi er noe godt argument her. Og det er ikke faktisk straff jeg reagerer mest på, det er folks holdninger.

 14. Det er vel bare usiviliserte mennesker (og stater) som kan feire at en mann er død?

 15. Sindre Rudshaug

  Hva er det motsatte av å feire? Å være trist? Hadde du vært trist da Hitler eller Stalin døde hvis du hadde levd på den tiden, S Krumfi? Jeg er glad fordi litt ondskap er vekk og så håper jeg at all ondskap blir vekk. Om vi må drepe noe av det for å få det til å forsvinne, så kan jeg fint leve med det. Spesielt massemordere. La de som mener at morderliv har stor verdi bruke sine penger og sin energi på å ta vare på dem. Jeg vil ikke. Lett å snakke positivt om mordere når man selv aldri har tapt eller det aldri har kostet deg en kalori.

 16. @Sindre

  USA og Russland feirer og sjiamuslimer feirer siden Iran samarbeider med Russland vel, de som ikke feirer så sørger de?

  Siden en forskjell ved Profeten Mohammad og Koranen altså en tegning og en brenning.

  takk
  zohre

 17. Når du velger å bli terrorist som dreper uskyldige mennesker pga. av tro eller personlige meninger så har du mistet din menneskerett. Disse svina, veit hva de driver med, de vet konsekvensene av hva de gjør, og de veit hva utfallet er. Jeg oppfordrer ferox til å gå inn på et Islamistisk forum og be om at de ikke skal skjære hodet av vestlige som prøver og hjelpe landet deres og spørre om de vil samarbeide om fred på jorden….. post svaret du får etterpå, så vi alle kan se?

  Jeg har da alrdi påstått at mord er ok, snarere tvert imot. Jeg mener bare at det bør gå an å heve seg over det, ellers er vi ikke stort bedre enn terroristene selv.

 18. Irak mistet Saddam Hussein og Iran mistet nesten hele Det kaspiske havet og Den persiske gulfen vel, hvem som har mistet Osama Bin Laden:

  Mekka sitter fortsatt og dette ingen kommer til å miste siden kampen mot terror er et samarbeid.

  takk
  zohre

 19. Når terrorister svir av en atombombe så svir vi av Mekka for å vise at Allah er svakere enn oss mennesker. Klarer han ikke å beskytte Mekka, så er han kanskje oppspinn?

 20. Det er en forskjell mellom Mekka og Kaba selv om begge disse ligger ved Saudi-Arabia.

  Mekka en bønn rettes mot men, Kaba er et hus altså dette huset har en venstre søyle og en høyre søyle vel, logikken også må følges.

  takk
  zohre

 21. Jeg skal ikke bruke så mange ord for å fortelle deg min mening.Jeg er lykkelig over at dette umennesket ikke lengre lever sammen med meg.Smerteropene fra de lemlestede og de døde som han er ansvarlig for hører du ikke.Du er så utilgivelig lik den Norske regjering.Vi andre må nå forstå og virkelig gjøre noe offensivt for å forsvare vårt land,våre kvinner og barn mot euroarabia.

  Takk for at du deler din mening. Som du vet er jeg ikke enig, jeg er mer tilhenger av uttrykket «two wrongs don’t make a right».

 22. Tviler jo på at han feirte når 3000 uskyldige mennesker døde da duuhhh

 23. Sindre: Jeg hadde nok ikke vært lei meg om jeg hadde levd da Hitler eller Stalin døde. Men det er et langt sprang derfra til å feire.

 24. Helt enig med deg. Det fører ingensteds hen å juble over at en mann er død, selv om han vare en terroristleder. Det beste for alle var vel at han ble stilt for retten og dømt der. Det er vel derfor vi selv velger å kalle oss for en rettsstat. I Norge i dag er det alt for mange som blindt hører på media og deres grafsing og spekulasjoner. Om man roper i skogen får man oftest det svaret man vil, bare se på enkelte «meningsmålinger» i TV2.
  Jeg er selv overbevist om at han ble skutt med overlegg selv om jeg ikke har holdepunkter for å si dette. Det opplyses jo nå om at han bl. annet hadde sydd penger inn i kjortelen sin slik at han raskt skulle kunne rømme. Det var nok noen som var litt raske på avtrekkeren tror jeg. Hadde de villet, hadde han levd i dag og kunne blitt stilt for retten. Det er vel dette vi kjemper for, eller? At vesten feirer og nærmest helliger hans død likestiller jeg med uttalelser fra ekstremistene på «den andre siden».Ingen skal ha rett til å ta andres liv, uansett.

  Jeg er så veldig, veldig enig. Akkurat hva som skjedde da han ble drept tror jeg ikke det er noen hensikt i å spekulere i. Men dine to siste setninger, åh så sant, så sant!

 25. I couldnt agree with you more

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: